dinsdag 21 december 2010

Aye Proctology

Voor sommige kwalen moet je “AAA” zeggen en duwt de dokter met een frisco-stokje je tong naar beneden. Voor andere wordt er met een “pilelampke” in je neus of oren licht geworpen. In al deze gevallen zal de geneesheer even brommen, “Mja, ontstoken”, en de obligate antibiotica voorschrijven. Wellicht wordt er nog even een ijskoude stethoscoop tegen je tengere borstkas en magere schouderbladen geplant, waarop na het herhaaldelijk diep ademhalen en de onvermijdelijk volgende hoestbui de dokter vraagt: “Rookt u?” Kan je mee leven toch?
Erger wordt het als er een maag- of slokdarmletsel vermoed wordt. Hola! Afspraken worden gemaakt, een discrete verpleegster bereidt je voor op wat komen zal. Gastroscopie.“Ontspannen, meneer, niet walgen of wurgen of anders lukt het niet.” Waarna op geruststellend opgewekte wijze een tuinslang in je strot geramd wordt. Een kotser ben ik niet, maar dan, ja zeg. Je wilt het ding er weer uit, je probeert kalm te blijven, onbedwingbare tranen tijdens het kokhalzen. Enfin, je hebt het overleefd.
Maar dan!!! Er is een vermoeden van een letsel in de dikke darm. Eerst naar de huisarts. Eikes, daar komen de latex-handschoenen. Met een stagiairke erbij op je knieën met je kont in de lucht. Deskundige inkijkjes van de huisarts leveren een afspraak met de internist op.
Da’s toch wel diezelfde van die gastroscopie zeker. Met dezelfde discrete verpleegster. Door je strot gaat die tuinslang niet meer. De bestemming is de plaats “waar het zonlicht niet meer schijnt”.
Dan voel je je echt klein, bloot. Vernederd mag ik niet zeggen, maar nietig. De tuinslang volgt een andere weg. Niet mijn speciale plekje. Nu, gelukkig natuurlijk dat dit allemaal bestaat.
Altijd “Ayo technology” van Milow “a pain in the ass” gevonden. Als ik het hoor denk ik nu: “Aye proctology”…