zondag 25 november 2012

Luk De Bruyker


Het bijzondere genoegen was ons vergund een theatervoorstelling bij te wonen van Luk De Bruyker. Luk wie??? denken jullie wellicht. Wie al de Gentsche Fieste bezocht moet Pierke Pierlala kennen. Wie ooit Poppentheater Taptoe bezocht kent hem zeker.

Dit wordt een moeilijk stukje, want Luk komt naar Deinze, ik wil niet veel verklappen.

Zonder enig voorbehoud ging ik er totaal in mee dat een amper tweetalige veilingmeester het erfgoed van Taptoe openbaar ging verkopen. Etsen, kaders, poppen… U moet weten dat Taptoe, een van de meest authentieke theaters van Gent, geheel geschrapt werd wegens geen subsidies meer. Tegenwoordig ben je meer subsidiewaardig als je in je blootje staat te piesen op een scène, geheel in het kader van de Hogere Kunsten.

Luk speelt op een verbluffende manier de veilingmeester, de poppenspeler en zichzelf. Frans Gents, Algemeen Nederlands, heerlijk Gents, de mooiste taal ter wereld voor mij.

Betoverend, fascinerend, de verschijning van Le Petit Prince. Heerlijk herkenbaar hoe Luk het figuurtje aanbrengt. Liefdevol monteert hij het en gaat dan in dialoog met het meest onschuldige mensje ooit. En dan, ja dan zou je een muisje kunnen horen lopen, zo stil wordt de zaal. Meteen is er al de link tussen Luk, de maker, de intense belever en de figuren die hij zo liefdevol bracht.

Hij houdt zelfs van Scrooge, de vrek en van een rekenmachine. Tussendoor ook een prachtige evocatie van zijn studiekeuzes, zijn Ma en Pa en zijn uiteindelijke diploma behaald in Turkije met een wonderbaarlijk schimmentheater dat we ook mochten meebeleven.

Dwars door mijn hart ging de liefdesverklaring van Romain Deconinck aan zijn Yvonneke. Eeuwige liefde, zo kwetsbaar gebracht, een traan voor wie ooit eens in de Minard was. En voor wie nu hetzelfde voelt…

Ik zwijg nog over de bloedstollende finale van Madame Butterfly. Over de verontwaardiging van de geheel Venetiaanse Don Giovanni. Over de terechte woedeuitbarsting van een woedende Pierke Pierlala die razend om zich heen schopt omdat de taptoetjes geen kluiten meer krijgen.

Wat blijft op het eind is het echte verdriet van de poppenspeler. Een groot stuk van zijn hart is weggerukt. Maar hij en zijn poppen, ze zullen elkaar nooit in de steek laten.

Ja, er vloeide af en toe een traan bij mij. Maar een dergelijke wonderlijke voorstelling kan ik niet in woorden vatten. Luk komt naar Deinze. Wij gaan in elk geval terug.