maandag 9 april 2012

Groentjes in Balen

Wat het leven zo spannend maakt zijn zotte voorstellen. En daar nog op ingaan ook.
Zo kregen we het min of meer dwingende bericht, op de Heilige Avond van Pasen: “We rijden naar Balen om de overwinning van Boonen te vieren. Jullie ook?” of iets in die zin.
Jullie kennen ons, een uitdaging gaan we niet uit de weg. Zeker niet in de roes van Tommeke Tommeke, zo’n magistrale overwinning. Ja, die triomf meemaken samen met duizenden Boonen-supporters, onweerstaanbaar.
Aldus zette de Mercedes van Luc onverbiddelijk koers naar de grootstad Balen, en wij mee aan boord. Ach, amper 150 km om ons idool te zien gloriëren tussen zijn dorpsgenoten.
Vol verwachtingen parkeerden we in het centrum van Balen. Uw schrijver nam de vrijheid deze nederzetting als een achterlijk boeregat te omschrijven, weliswaar zonder verdere vooroordelen. Maar je weet maar nooit.
Onze medegezellin had mini-spandoekjes gemaakt om Tom Boonen tot intiemere contacten te verleiden. “é”’§èççà” (Wij zijn van Oeselgem!) Of: +%£*¨6: (Tommeke, Tommeke) Met zo’n troeven moet je scoren in Balen.
Parkeren was geen probleem, zo dood of een luis, dat Balen. “balen”, zie de Van Dale, wurg en walging. Maar goed, contacten met autochtonen, Kempens pratend, brachten opheldering voor de doodsheid. Iedereen in Balen is een supporter van Boonen.
Maar: er is een scheuring!! Zo ontmoetten wij hevige supporters van Boonen die het zijn maar ook niet. Moeilijk. Tommeke is er in ongenade gevallen omdat hij ooit eens niet kwam opdagen op een fan-avond.
Desalniettemin, na een paar herbergen bereikte ons het geruststellende bericht: het Boonen-feest is in de Parochiezaal. Ok, de Parochiezaal, lieve mensen. Je verdient zo’n 2.880.000 euro per jaar en sommigen komen uit de Vlaanders om je te ontmoeten in de Parochiezaal. Schoon muziek trouwens, de 85 aanwezigen konden het waarderen.
Opa vertelde ons: “Tommeke komt vandaag niet zulle”.
Welnu, de desbetreffende zaal had een geruststellende vloer. Per voetstap plakte je er gewoon aan. Dus: in de namiddag hadden inderdaad honderden Tommekes zich laten zwieren, met pinten smijten, brullen en zingen.
Wij moesten daar gewoon in de middag al geweest zijn, maar desalniettemin, sommige Balenaars (hoewel ik het een achterlijk wantrouwig boerenhol blijf vinden) ontvingen ons toch hartelijk. We gingen nog nooit naar een supportersavond. Geen fluite verstand van. Groentjes.
Tommeke is de hele dag in Balen voor zijn fans op 21 april.
Groentjes waren we. In Balen